De workshop: Rise up!

Met Rise Up! geef ik de les die ik had willen krijgen op school. De stof die ik gemist heb om de dingen in mijn leefwereld beter te begrijpen. Ik geloof dat wanneer we beter weten, we ook betere keuzes kunnen maken. Daarom wil ik de kennis die ik heb opgedaan delen met mensen, maar specifiek met onderwijzers en kinderen.

Waar gaat Rise Up! over?

Rise Up! is een korte film die ik in 2020 heb gemaakt in reactie op de vele Black Lives Matter protesten over de hele wereld. Met de film geef ik antwoord op vragen die ik van jongeren kreeg na de moord op George Floyd.

Met Rise Up! Staan we niet alleen stil bij het fenomeen racisme. We verkennen met de kinderen ook handelingsperspectieven. Wat kan je doen wanneer je slachtoffer of getuige bent van racisme? Wat kunnen anderen doen? Wat móeten we doen? Uit ervaring kan ik zeggen dat de kinderen al veel verder zijn dan de volwassenen.

Racisme komt voor in verschillende vormen. Met Rise Up! behandelen we specifiek het anti-zwart racisme en wordt er antwoord gegeven op de volgende vragen: 

N

Waar komt het vandaan?

N

Hoe ziet het eruit?

N

Wat betekent het voor onze samenleving vandaag de dag?

Voor leerlingen en scholieren

Vooralsnog blijkt uit de pilot dat Rise Up! Het meest geschikt is voor leerlingen tussen de 10 t/m 15 jaar oud. De opdrachten variëren in moeilijkheidsgraad en is afhankelijk van de leeftijd en het niveau van de klas.

Opbouw van de workshop

  • Kennismaking – Uit welke steden komen we?
  • Theorie: Slavernij, de rassenleer en WIC
  • Film: Rise Up!
  • Opdrachten maken in kleine groepjes naar aanleiding van de film.
  • Nabespreken klassikaal

Ingrediënten: 

  • Wereldgeschiedenis
    – Kapitalisme
    – Kolonialisme
    – Trans-Atlantische slavenhandel
    – Slavernij in de West
    – Rassenleer – racisme
    – Discriminatie
  • Aardrijkskunde/ topografie
  • Maatschappijleer
  • Mediawijsheid

Voor leerkrachten

De workshop wordt aangeboden aan leraren om meer kennis op te doen over de achtergrond van het anti-zwart racisme. Tijdens de workshop worden handvatten aangeboden om het onderwerp zelf in de klas te behandelen. Ook zullen tips worden uitgedeeld over hoe je jezelf meer kunt thuis maken in het onderwerp.

Maar wees gewaarschuwd!

Het kan best pittig zijn. Een voorwaarde voor deelname aan de workshop is een open mind en houding. Tijdens de workshop draait het niet om daders of slachtoffers, of een schuldvraag. Het gaat om bewustwording van de wereld waarin we leven en hoe deze gevormd is door het verleden.

Aan de hand van een quiz deel ik kennis over de slavernij in de West, de rassenleer en de WIC.

Vervolgens bekijken we gezamenlijk de film Rise Up! En bespreken we aan de hand daarvan doorwerking van het slavernijverleden in Nederlandse context.

Wat scholieren vinden van Rise Up!

Ik zag er veel dingen in die ik herkende en ik vond de vogel leuk

– Scholier

Alles is echt gebeurd. Het was heel inspirerend

– Scholier

Bewijs, er was veel bewijs, zoals alle filmpjes en nieuws berichten.

– Scholier

Goede animatie. Vertelde over dingen die je wel op het nieuws kan zien maar andere dingen die je ook niet op het nieuws kan zien

– Scholier

Stay tuned!

Meer lespakketten zijn in ontwikkeling! Per lespakket zal één afgebakend thema worden behandeld. Wat de thema’s met elkaar gemeen hebben is dat ze allen bijdragen aan een meer gelijkwaardige wereld. Een wereld waarin mens en natuur meer in harmonie zijn.

Contact

Geïnteresseerd in een workshop voor jouw klas of collega’s?

Neem gerust contact op met The House of Grace! Wij zullen binnen 2 werkdagen contact terug opnemen.

Join the House of Grace!   

The House of Grace

Home

Aanbod

Friends of Grace

Contact

Social media

Nieuwsbrief